luni, 17 ianuarie 2011

Ce este dragostea?

Dumnezeu este Dragoste: Cum definim noi dragostea?

“Dumnezeu este Dragoste”, dar cum o definim noi? The American Heritage Dictionary defineste dragostea ca si “afectiune intensa fata de o alta persoana bazata pe legaturi personale sau de familie”. Deseori aceasta “afectiune intensa” se naste din atractia sexuala fata de cealalta persoana. Ii iubim pe altii, sau spunem ca ii iubim atunci cand suntem atrasi de ei sau cand acestia ne fac sa ne simtim bine. Observa ca cuvantul cheie in definitia dictionarului pentru dragoste este cuvantul “bazata pe”. Acest cuvant implica faptul ca noi iubim conditionat; cu alte cuvinte, ii iubim pe altii pentru ca ei indeplinesc o conditie pusa de noi inainte de a-i putea iubi. Insa, dragostea nu este doar conditionata, ci si schimbatoare. Noi iubim bazati pe sentimentele si emotiile noastre care se pot schimba de la un moment la altul. Rata divortului este extrem de mare in societatea de astazi fiindca sotii si sotiile inceteaza sa se mai iubeasca unul pe altul ori “esueaza in dragoste”. Poate trec printr-o perioada mai dificila in casnicia lor, nu mai “simt” nimic fata de partener si de aceea pun capat relatiei. In mod evident, juramantul lor de casnicie “pana moartea ne va desparti” inseamna mai degraba ca se pot desparti cand moare dragostea lor unul fata de celalalt, decat atunci cand intervine moartea fizica.

Oare poate cineva intelege cu adevarat dragostea “neconditionata”? Se pare ca dragostea parintilor fata de copii este cat se poate de aproape de dragostea neconditionata pe care o putem avea fara ajutorul lui Dumnezeu in viata noastra. Continuam sa ne iubim copii in vremuri bune si rele, fara sa ne oprim sa-i iubim chiar si atunci cand nu implinesc asteparile noastre privitoare la ei. Decidem sa-i iubim pe copiii nostri chiar si atunci cand consideram ca nu merita sa fie iubiti; dragostea noastra nu inceteaza nici atunci cand nu “simtim” dragoste fata de ei. Aceasta dragoste seamna cu dragostea lui Dumnezeu fata de noi, insa, asa cum vom vedea, dragostea lui Dumnezeu intrece definitia oamenilor pentru dragoste, pana acolo incat ne este greu sa o pricepem.Dumnezeu este Dragoste: Cum defineste Dumnezeu dragostea?


Biblia ne spune ca “Dumnezeu este dragoste” (1 Ioan 4:8). Insa, cum putem noi intelege acest adevar? Sunt multe pasaje in Biblie care ne ofera definitia lui Dumnezeu pentru dragoste. Cel mai cunoscut verset este Ioan 3:16: “Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.” Deci, un mod in care Dumnezeu defineste dragostea este in actul de a darui. Totusi, ceea ce a dat Dumnezeu (sau mai degraba “pe Cine” a dat Dumnezeu) nu este un simplu cadou impachetat ca atare; Dumnezeu L-a jertfit pe Singurul Lui Fiu, pentru ca noi, cei care ne vom pune credinta in Fiul Sau, sa nu ne petrecem vesnicia in separare de El. Aceasta dragoste este uimitoare, fiindca noi am ales sa fim separati de Dumnezeu prin pacatul nostru, si totusi Dumnezeu este Cel care indeparteaza separarea prin jertfa Sa personala si intensa, iar tot ce trebuie sa facem noi este sa acceptam darul Lui.

Un alt verset important despre dragostea lui Dumnezeu este Romani 5:8: “Dar Dumnezeu Isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Cristos a murit pentru noi”. In acest verset si in cel din Ioan 3:16, nu gasim nici o conditie pusa de dragostea lui Dumnezeu pentru noi. Dumnezeu nu spune, “va voi iubi, de indata ce va veti indrepta comportamentul”, nici ca “Imi voi jertfi Fiul, daca promiteti ca Ma veti iubi”. De fapt, in Romani 5:8 gasim tocmai opusul. Dumnezeu vrea sa stim ca dragostea Lui este neconditionata, ca El L-a trimis pe Fiul Lui, Isus Cristos, sa moara pentru noi cand noi eram pacatosi nevrednici de dragoste. Nu trebuia sa ne schimbam, nici sa facem vreo promisiune lui Dumnezeu inainte de experimenta dragostea Sa. Dragostea Lui fata de noi a existat dintotdeauna, si din acest motiv, El S-a dat si S-a jertfit pe Sine cu mult timp inainte ca noi macar sa intelegem ca avem nevoie de dragostea Lui.Dumnezeu este Dragoste: ea este neconditionata


Dumnezeu este Dragoste si dragostea Lui este foarte diferta de dragostea omeneasca. Dragostea lui Dumnezeu este neconditionata si nu este bazata pe sentimente si emotii. El nu ne iubeste pentru ca meritam aceasta sau ca Il facem noi sa Se simta bine; El ne iubeste pentru ca El este dragoste. Dumnezeu ne-a creat sa avem o relatie plina de dragoste cu El, iar El L-a jertfit pe Singurul Sau Fiu (care a dorit sa moara pentru noi) pentru a restaura aceasta relatie.Dumnezeu este Dragoste: Cum ar trebui sa definim dragostea?

Cand Scriptura vorbeste ca “Dumnezeu este dragoste”, ea nu vrea sa zica ca Dumnezeu este vreun sentiment de dragoste nebuloasa, calda si nesigura. Oamenii care au scris Scripturile, calauziti de Duhul Sfant, nu au vrut sa spuna ca Il vom gasi pe Dumnezeu in forma noastra limitata de dragoste omeneasca. Nici pe departe, ci de fapt, atunci cand citim in Biblie ca Dumnezeu este dragoste, intelegem ca acesta este felul in care Dumnezeu defineste dragostea. Iar atunci cand spunem ca Dumnezeu defineste dragostea, nu avem in vedere faptul ca El defineste asa cum o face Webster, ci intelegem ca Dumnezeu este insasi definitia dragostei. Nu exista dragoste fara Dumnezeu. Oricat de mult am incerca, nu putem defini dragostea fara a-L cunoaste pe Dumnezeu. Aceasta inseamna in mod fundamental, ca definitia noastra omeneasca a dragostei este falsa.

Dumnezeu este Creatorul tuturor lucrurilor si prin natura Sa, El este dragoste. Dumnezeu spune ca dragostea este neconditionata si jertfitoare, si nu este bazata pe sentimente; prin urmare, dragostea nu este o “afectiune intensa... bazata pe legaturi personale sau de familie”. Pentru a intelege ce este dragostea adevarata si a putea iubi pe ceilalti cu adevarat, noi trebuie sa-L cunoastem pe Dumnezeu, iar lucrul acesta il putem face printr-o relatie personala stransa cu El. Putem avea aceasta relatie stransa cu Dumnezeu daca ne punem credinta in Isus Cristos, Cel care a fost jertfa lui Dumnezeu de dragoste pentru noi.Dumnezeu este Dragoste: Dragostea autentica vine doar dintr-o relatie cu El


Dumnezeu este Dragoste! Ca atare, dragostea autentica – dragostea lui Dumnezeu – poate fi rezumata in pasajul Scripturii: “Prea iubitilor, sa ne iubim unii pe altii; caci dragostea este de la Dumnezeu. Si oricine iubeste, este nascut din Dumnezeu, si cunoaste pe Dumnezeu. Cine nu iubeste, n-a cunoscut pe Dumnezeu; pentru ca Dumnezeu este dragoste. Dragostea lui Dumnezeu fata de noi s-a aratat prin faptul ca Dumnezeu a trimis in lume pe singurul Sau Fiu, ca noi sa traim prin El. Si dragostea sta nu in faptul ca noi am iubit pe Dumnezeu, ci in faptul ca El ne-a iubit pe noi, si a trimis pe Fiul Sau ca jertfa de ispasire pentru pacatele noastre.” (1 Ioan 4:7-11)

Daca vrei sa cunosti aceasta dragoste – dragoste autentica – trebuie sa-L cunosti pe Dumnezeu. El este gata sa-Si verse dragostea peste tine si vrea sa te invete sa-i iubesti pe altii asa cum te iubeste El.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


RUGACIUNEA CLIPEI


Doamne,


Amin


Versetul zilei

Poveste

"Intr-o zi, un om a murmurat: 'Doamne, vorbeste-mi' si un copac si-a frematat frunzele, dar el nu a auzit. Apoi a intrebat mai tare: 'Doamne, de ce nu-mi vorbesti?' si un tunet a zguduit cerul, dar el, din nou, nu a auzit. Omul a privit in jurul sau si a spus: 'Doamne, lasa-ma sa Te vad!' si o stea a luminat cerul, dar el nu a observat. Atunci a inceput sa strige: 'Doamne, fa o minune!' si in clipa aceea s-a nascut un copil, dar el nu a stiut.
Disperat, omul striga mai tare: 'Atinge-ma, Doamne, si arata-mi ca esti langa mine!' Acestea fiind spuse, Dumnezeu a coborat si l-a atins, dar acesta a alungat fluturele care zbura langa el si si-a continuat drumul.
Ai grija sa nu pierzi o binecuvantare doar pentru ca nu iti apare in felul in care tu te astepti sa se manifeste."

Si daca...

Si daca uneori mai cazi,
iar crucea ti se pare grea,
ridica-ti ochii catre cer ,
acolo e salvarea ta.

Si daca vorbele mai dor
cand limba nu le cantareste,
asculta glasul ce ti-a spus
ca si pe tine te iubeste.

Si daca lacrimi curg suvoi
brazdand uscatul tau obraz,
e semn ca Domnul te asculta
si te va scoate din necaz.

Si daca Domnul va veni
cat inca esti pe-acest pamant,
te va rapi in vesnicii
asa cum spune-al Sau cuvant.