marți, 12 aprilie 2011

"Biblia umanista" ... ?!?

BiatUn ateu britanic, pe nume A. C. Grayling, a redactat o versiune umanistă a Bibliei, intitulată „The Good Book: A Humanist Bible”. Prin această carte, noul ateism vine pe piaţă cu o carte care imită Biblia.
Autorul cărții a declarat că „etica umanistă nu pretinde că derivă de la vreo zeitate. Principiile etice umaniste au avut tendinţa să înceapă de la o înţelegere solidară a naturii umane şi acceptă că există responsabilitatea individuală de a elabora valorile după care fiecare îşi trăieşte viaţa şi, în mod deosebit, că o viaţă bună depinde de relaţiile bune pe care le avem cu ceilalţi”, notează religion.blogs.cnn.com.
Cartea lui Grayling adună peste o mie de texte din scrierile câtorva sute de autori, printre care Aristotel, Confucius, Francis Bacon, Charles Darwin, Ovidius, Benedict Spinoza, Voltaire, prelucrând materialul, astfel încât să sune cât mai natural, ca şi când ar fi fost scris așa cum apare în Biblia umanistă.
„Biblia umanistă” are 600 de pagini, materialul fiind aranjat în pagină în stilul clasic al Bibliei: scris pe două coloane, textul împărţit în capitole (primul capitol al cărţii se intitulează chiar „Geneza”) şi versete. Grayling a declarat că această imitare a Bibliei nu trebuie considerată un afront sau o parodie, ci o „recunoaştere a faptului că Biblia se bucură de un mare succes din cauza modului în care este structurată.”
În comparație cu Biblia care începe cu istoria lui Adam şi a Evei, Biblia umanistă începe cu Isaac Newton, omul care a  descoperit legea gravitaţiei. Autorul Bibliei umaniste, Grayling, îl prezintă pe Newton într-o grădină, unde acesta observă un măr care cade din pom, fapt ce îi deschide omului de ştiinţă ochii asupra fenomenului gravitaţiei.
Această carte prezintă „Cele zece porunci” într-o  formă umanistă: să iubeşti, să cauţi binele în toate lucrurile, să nu-i răneşti pe alţii, să gândeşti pentru tine însuţi, să fii responsabil, să respecţi natura, să faci tot ce poţi mai bine, să fii informat, să fii amabil, să fii curajos.
Autorul cărții, Grayland, se află printre reprezentanţii noului ateism, care resping religia şi, în special, creştinismul, neagă existenţa lui Dumnezeu şi susţin că Biblia, mai ales în Vechiul Testament, prezintă numeroase atrocităţi care ar face din Dumnezeu un susţinător al genocidului, notează publicaţia „The Telegraph”.
Marii lideri religioşi din Marea Britanie, precum episcopul anglican Julian Cook şi teologul catolic Stephen Malley au susținut că lucrarea lui Grayling este „o încercare copilărească de a demonstra că oamenii pot să fie oameni de treabă fără să apeleze la religie”. 
                                                                           Preluat de pe orizonturieterne.ro

              Unde s-a ajuns ... ? E pur si simplu scandalos !!!
<!-- more -->

Un comentariu:

  1. Stii cum e, draga Aly? Ateismul se bazeaza pe notiuni religioase, ca sa incerce supravietuirea. Caci atat timp cat suntem un "accident" al Universului, ceva ce nu trebuia de fapt sa apara, idei de genul bine sau rau nu au nici o acoperire. Nu exista bine sau rau in ateismul adevarat. Nu poti sa scrii o carte in care sa arati ca poti fi bun fara Dumnezeu, daca binele nu e altceva decat o interpretare arbitrara a unei situatii. Insanatosirea unui bolnav, de exemplu, care noua ne pare un bine, poate fi interpretata de ateism ca un genocid a miliarde de microbi. Lagarele de exterminare naziste sau cele sovietice ne pot parea marete realizari in ateism, ca o solutie de reducere a populatiei care este tot mai numeroasa.
    In concluzie: exista bine fara Dumnezeu? Daca da, atunci ce este Binele? O idee imprumutata din religie? Daca nu, atunci ce este? Cafeaua fierbinte bauta de autor dimineata? Raul ce este? Fukushima? Daca da, pe ce baza? Suferinta ce este? Mila ce este? Cum poti crede ca le intelegi, daca ceva dincolo de ateism, din interiorul tau ca om nu ti le reveleaza atat de clar, incat poti nega orice, dar mai putin intelegerea lor...Iata paradoxul situatiei in care se afla un ateu.

    RăspundețiȘtergere


RUGACIUNEA CLIPEI


Doamne,


Amin


Versetul zilei

Poveste

"Intr-o zi, un om a murmurat: 'Doamne, vorbeste-mi' si un copac si-a frematat frunzele, dar el nu a auzit. Apoi a intrebat mai tare: 'Doamne, de ce nu-mi vorbesti?' si un tunet a zguduit cerul, dar el, din nou, nu a auzit. Omul a privit in jurul sau si a spus: 'Doamne, lasa-ma sa Te vad!' si o stea a luminat cerul, dar el nu a observat. Atunci a inceput sa strige: 'Doamne, fa o minune!' si in clipa aceea s-a nascut un copil, dar el nu a stiut.
Disperat, omul striga mai tare: 'Atinge-ma, Doamne, si arata-mi ca esti langa mine!' Acestea fiind spuse, Dumnezeu a coborat si l-a atins, dar acesta a alungat fluturele care zbura langa el si si-a continuat drumul.
Ai grija sa nu pierzi o binecuvantare doar pentru ca nu iti apare in felul in care tu te astepti sa se manifeste."

Si daca...

Si daca uneori mai cazi,
iar crucea ti se pare grea,
ridica-ti ochii catre cer ,
acolo e salvarea ta.

Si daca vorbele mai dor
cand limba nu le cantareste,
asculta glasul ce ti-a spus
ca si pe tine te iubeste.

Si daca lacrimi curg suvoi
brazdand uscatul tau obraz,
e semn ca Domnul te asculta
si te va scoate din necaz.

Si daca Domnul va veni
cat inca esti pe-acest pamant,
te va rapi in vesnicii
asa cum spune-al Sau cuvant.