marți, 28 iunie 2011

Doruri pământene - Dani Surducan

Mi-e dor să n-am telefon mobil, adresă de e-mail, cont pe facebook. Mi-e dor să n-am capul plin de codurile pin. Cod la telefon, cod la cartela bancară, cod la computer... un codru de coduri pe care trebuie să le memorezi, să le ştii ca pe numărul de la pantof. Mai grav e când confunzi codul telefonului cu cel al cartelei bancare şi în cap se formează un amalgam de cifre şi combinaţii, ca la ora de matematică.
Mi-e dor de o zi fără toate aceste ustensile de chirurgie modernă ce operează pe suflet, pe creier formând şi aşezând pe piedestalul omenirii omul nou, veşnic singur şi învelit în pixeli.
Mi-e dor să aud cum scârţăie roua în botul vacilor şi văile în aburi să le văd şi câinii de la stână înfulecând din mămăliga de aseară. De vântul cântând în pini uscaţi, de viermii curaţi din cireşe, de stelele din slujba nopţii, de caii trecând în galop mânaţi prin basme de biciul lui Petre Ispirescu. De lanţurile uzate de la ieslele satului, de luna priponită de turla bisericii, de lămpaşul ce biciuia tavanul cu ramuri de lumină şi Maica zdrobind bomboane de mentă-n măselele vechi.
Dor de uşile neunse, de oase scârţiind prin avlie (curte), de rugăciuni ce zdrobesc porţile raiului (rugăciunile mamei), de fântânile nemuririi cu cănile legate-n lanţ şi babele sorbind cu nesaţ. Dor de iluzii nefierte în oalele sparte ale vieţii.
„Nu-mi pune aripa de înger,
Ci lasă-mi chipul meu de lut.
Să iert, să plâng, să gem, să sânger
În dorul raiului pierdut.” (Radu Gyr, Rugă netrebnică)

Dani Surducan
Preluat de pe Ciresarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


RUGACIUNEA CLIPEI


Doamne,


Amin


Versetul zilei

Poveste

"Intr-o zi, un om a murmurat: 'Doamne, vorbeste-mi' si un copac si-a frematat frunzele, dar el nu a auzit. Apoi a intrebat mai tare: 'Doamne, de ce nu-mi vorbesti?' si un tunet a zguduit cerul, dar el, din nou, nu a auzit. Omul a privit in jurul sau si a spus: 'Doamne, lasa-ma sa Te vad!' si o stea a luminat cerul, dar el nu a observat. Atunci a inceput sa strige: 'Doamne, fa o minune!' si in clipa aceea s-a nascut un copil, dar el nu a stiut.
Disperat, omul striga mai tare: 'Atinge-ma, Doamne, si arata-mi ca esti langa mine!' Acestea fiind spuse, Dumnezeu a coborat si l-a atins, dar acesta a alungat fluturele care zbura langa el si si-a continuat drumul.
Ai grija sa nu pierzi o binecuvantare doar pentru ca nu iti apare in felul in care tu te astepti sa se manifeste."

Si daca...

Si daca uneori mai cazi,
iar crucea ti se pare grea,
ridica-ti ochii catre cer ,
acolo e salvarea ta.

Si daca vorbele mai dor
cand limba nu le cantareste,
asculta glasul ce ti-a spus
ca si pe tine te iubeste.

Si daca lacrimi curg suvoi
brazdand uscatul tau obraz,
e semn ca Domnul te asculta
si te va scoate din necaz.

Si daca Domnul va veni
cat inca esti pe-acest pamant,
te va rapi in vesnicii
asa cum spune-al Sau cuvant.